Vinylové, latexové nebo nitrilové rukavice?

Umíte si vybrat správně?
Výběr správných jednorázových rukavic je klíčový pro bezpečnost a komfort.

Jednorázové rukavice patří k základnímu vybavení většiny provozů a laboratoří. Špatně vybrané rukavice už zapříčinily nejednu nepříjemnost, či dokonce pohromu na testech, majetku nebo přístrojích. O pracovním diskomfortu ani nemluvě. Jejich výběru se tedy vyplatí věnovat patřičnou pozornost.

Nejprve si rozmyslete, jaké vlastnosti od rukavic požadujete. Snadné navlékání? Citlivost v prstech? Možnost pracovat s dotykovým displejem? Chemickou či mechanickou ochranu? Podle toho zvolte vhodný materiál:

Nejoblíbenější variantou jsou rukavice nitrilové . Jejich hladký povrch umožňuje snadné nasazení a příjemné nošení i po delší dobu (mají tvarovou paměť). Jsou přilnavé, mají zdrsněné konečky prstů, a tím umožňují jemnou a přesnou manipulaci. Jsou vhodné pro práci s dotykovými displeji. Mají vyšší chemickou odolnost, takže jsou vhodné do laboratoře, a jsou i velmi dobře odolné vůči protržení. Poskytují i ochranu proti elektrostatickým výbojům.

Dobrou volbou jsou i rukavice latexové . Jsou pružné a přilnavé a díky slabé vrstvě pudru se snadno navlékají. Pudr navíc usnadňuje navlečení rukavice i na vlhkou ruku. Nejsou tak odolné proti protržení jako rukavice nitrilové, přesto poskytují dobrou ochranu. Latex i pudr však patří mezi alergeny, a proto mohou tyto rukavice způsobovat kožní reakci. V laboratořích mohou pudrované rukavice ovlivnit výsledky testů (křížová kontaminace vzorků).

Vinylové rukavice poskytují nejméně komfortu při nošení a jsou i nejméně mechanicky odolné. Mají hladký povrch a díky slabé vrstvě pudru se snadno navlékají. Jsou vhodné na krátkodobé nošení.

Kromě materiálu je důležitá i správná volba velikosti rukavice:

Velkou a velmi častou chybou je, že si vybereme větší velikost rukavic. Velká rukavice je pak na prstech a dlaních volná, ruka v ní ztrácí citlivost a rukavice neplní ani svou ochrannou funkci. Naopak pokud zvolíme příliš malou velikost, materiál se nadměrně namáhá a rukavice praskne. Nejvíce náchylné k protržení jsou rukavice vinylové.
Pozor - pro každý druh rukavic můžete mít odlišnou velikost. To souvisí s vlastnostmi materiálu, jeho tloušťkou a elasticitou.

Závěrem: rady pro výběr

Vinylové rukavice poskytují nejméně pohodlí; jsou určeny pro krátkodobou práci v rámci pár minut. Latexové rukavice jsou pohodlnější, poskytují vyšší ochranu, ale mohou vyvolávat alergické reakce. Nitrilové rukavice jsou díky své tvarové paměti nejpohodlnější, umožňují jemnou manipulaci a poskytují nejlepší ochranu.


Rychlý odkaz na produkty:

Přihlášení k Vašemu účtu