Před prvním použitím se doporučuje kelímek s fritou prosát horkou koncentrovanou kyselinou chlorovodíkovou a poté chladnou destilovanou vodou, aby se odstranily případné povrchové štěpinky a prachové částice. Prosává se větším množstvím vody při silnějším vakuu. Po použití je třeba fritu ihned vyčistit a to buď mechanicky (propláchnutím vodou), nebo chemicky (činidlem, které sraženinu rozpustí).
Skleněné fritové filtry se vyrábí z přesně tříděné drtě chemicky odolného borokřemičitého skla SIMAX (teplotní odolnost max. 530 °C, zahřívání i ochlazování musí být pozvolné). Konečný výrobek je definován střední velikostí pórů udávanou v µm a podle potřeby laboratorní praxe se vyrábí v třídách uvedených v tabulce. | |||
Velikost pórů [μm] | Značení | Nové značení dle ISO 4793 | Tlak vody [Pa] |
160 – 250 | S0 | P250 | 1200 – 1900 |
100 – 160 | S1 | P160 | 1900 – 3000 |
40 – 100 | S2 | P100 | 3000 – 7300 |
16 – 40 | S3 | P40 | 7300 – 18300 |
10 – 16 | S4 | P16 | 18300 – 75200 |